گزارش

ایرانیان سال ۲۰۱۹ را چگونه می‌بینند؟

قدرت خرید مردم ایران در سال ۲۰۱۸ کاهش یافت. مردمی که تعداد قابل توجهی از آنها نسبت به شرایط سال آینده ابراز نگرانی می کنند. این نگرانی و سایر دیدگاه‌های مردم در قالب پژوهشی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. شرکت پژوهش بازار و رسانه‌ی امروز (EMRC) در پژوهشی که در ژانویه ۲۰۱۹ اجرا کرد به بررسی “دیدگاه افراد جامعه در خصوص تغییرات و شرایط جهان و ایران” پرداخته است. ۲۴ درصد شرکت کنندگان در این پژوهش زن و ۷۶ درصد آنها مرد بودند. در این پژوهش از شرکت کنندگان سئوالات مختلفی پرسیده شد و آنها در پاسخ به نکات جالبی اشاره کردند که در ادامه می‌خوانید.

وضعیت اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۹

اکثر افراد حاضر در پژوهش، در پاسخ به سئوال “پیش بینی شما در خصوص وضعیت اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال ۲۰۱۸ چیست؟ ” نظری را ابزار کرده و سکوت نکرده‌اند. چنین ابراز عقیده‌ای جالب توجه است و نشان می‌دهد که مردم ایران شرایط ایران و جهان را به دقت بررسی می‌کنند. بیش از نیمی از افراد حاضر در این پژوهش پیش بینی کرده‌اند که وضعیت اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۹ به نسبت سال ۲۰۱۸، شاهد رکود خواهد بود.

در این پژوهش که ۴۳۴ نفر در آن حضور داشته‌اند افرادی که بیش از ۳۴ سال سن دارند، نسبت به رکود اقتصادی سال آینده تاکید بیشتری داشته ‌اند.

میزان اشتغال زنان در ایران در سال ۲۰۱۹

کسب وکارهای بسیاری در سال ۲۰۱۸ با چالش هزینه روبرو شدند و بهترین راهکار کاهش هزینه‌ها را تعدیل نیروها دانسته اند. نیروهایی که برخی از آنها باسابقه بوده و سال‌ها در کسب وکارهای مذکور فعالیت کرده ‌بودند. در این میان کسب وکارهایی هم بودند که در تعدیل نیروهای خود آقایان را بیکار کرده‌اند و نیروهای خانم را نگه داشته‌اند. چنین عملکردی در دیدگاه‌های شرکت کنندگان پژوهش نیز متبادر شده است. به طور کلی شرکت کنندگان در این پژوهش خصوصاً افرادی با سن کمتر از ۲۵ سال بر بیشتر شدن اشتغال زنان در سال ۲۰۱۸ در ایران تاکید داشتند. مطمئنا چنین اتفاقی پیامدهای مختلفی را خواهد داشت. پیامدهایی که روانشناسان و جامعه‌شناسان باید آن ها را به دقت مورد بررسی قرار دهند.

میزان توجه اجتماعی به میزان آلودگی،کمبود آب و…

میزان آلودگی هوا، کمبود آب و گرمایش زمین از جمله موضوعاتی هستند که مورد بررسی قرار گرفته و از حاضران در پژوهش سئوال‌هایی مرتبط با این موضوعات پرسیده شده است. حدود ۶۰ درصد افراد حاضر در این پژوهش در پاسخ به این سئوال: “سال گذشته(۲۰۱۸) میزان توجه اجتماعی به آلودگی هوا،کمبود آب، گرمایش زمین و … در ایران چه تغییری داشته است؟” بر این باور بوده‌اند که توجه اجتماعی به این مسائل در ایران در سال ۲۰۱۸ افزایش یافته است. در این میان زنان شرکت کننده در پژوهش نسبت به این تغییر تاکید بیشتری داشته و نگاه خوشبینانه‌تری نسبت به سئوال مطرح شده داشتند.

قدرت خرید افراد در سال ۲۰۱۸

قدرت خرید موضوع دیگری‌ست که در سال ۲۰۱۸ مورد توجه بسیاری از کسب وکارها قرار گرفت و تغییر ذائقه و قدرت خرید مشتریان باعث نگرانی شدید کسب‌وکارها شد. نتایج این نگرانی به وضوح در بررسی‌ها نمود داشته است. اکثر افراد حاضر در پژوهش مورد نظر اعلام کرده‌اند که قدرت خریدشان در سال ۲۰۱۸ کاهش یافته است. برای مثال: ۹۰ درصد زنان حاضر در پژوهش، از کاهش قدرت خرید خود خبر داده‌اند. چنین درصدی با تغییرات جزیی در میان آقایان حاضر در پژوهش هم دیده می‌شود.

چنین آماری بر احساس خوشبختی افراد نیز تاثیر گذاشته است. تنها ۵ درصد از زنان حاضر در پژوهش عنوان کرده‌اند که در سال ۲۰۱۸ بسیار احساس خوشبختی داشته‌اند. این درصد در آقایان با یک نمره پایین تر مشاهده شده است. همچنین درصد افرادی که در سال ۲۰۱۸ احساس بدی داشته‌اند به مراتب بسیار بیشتر از کسانی است که احساس خوشبختی داشته‌اند.

امنیت شغلی در سال آینده، ۲۰۱۹

خبرهای خوشایندی از سال آینده در رسانه‌ها منتشر نمی‌شود و اکثرکارشناسان نگرانی خود را نسبت به شرایط سال آینده اعلام کرده‌اند. البته شرایط سخت فقط متوجه ایران نیست و سراسر دنیا دچار تلاطم و بحران شده است. چنین تلاطمی اثرات منفی بر امنیت شغلی افراد داشته و بسیاری از افراد از آینده کاری خود نامطمئن هستند. بیشتر افراد حاضر در پژوهش انجام شده نسبت به آینده شغلی خود در سال پیش رو اطمینان ندارند و نگران هستند. تنها ۳۲% افراد تا حدودی از آینده شغلی خود اطمینان دارند و ۶۸% مابقی دچار عدم اطمینان و نگرانی هستند و یا هیچ اطلاعی از وضعیت شغلی خود در سال آینده ندارند. البته نگرانی مردان به نسبت زنان کمتر است. برای مثال: فقط ۲ درصد زنان حاضر در پژوهش نسبت به آینده شغلی خود کاملاً مطمئن هستند، در حالی که ۱۰ درصد مردان از چنین اطمینانی برخوردار هستند.

افراد فقط نسبت به شرایط داخلی نگران نیستند و درباره شرایط بین المللی نیز نگرانی خود را ابزار کرده اند. نگرانی‌ای که باعث کاهش محبوبیت سایر کشورها در ذهن آنها شده است. برای مثال: ۵۹ درصد افراد نظرشان براین بوده که محبوبیت کشور آمریکا کاهش یافته است. بعد از آمریکا؛ فرانسه، انگلیس و روسیه به ترتیب غیرمحبوب‌ترین کشورها در اذهان هستند. در این میان آلمان وضعیت بهتری دارد و از نظر حاضران پژوهش، این کشور به نسبت مابقی کشورها از محبوبیت بیشتری برخوردار است.

جهان در سال آینده

نگاه مخاطبان تغییر کرده و آنها نسبت به اتفاقات و شرایط ایران و جهان حساس‌تر شده‌اند و به شدت اخبار را دنبال می‌کنند و در شبکه‌های اجتماعی بازخوردهای خود را نشان می‌دهند. بخشی از چنین مخاطبانی به طور نمونه در پژوهش “بررسی دیدگاه افراد جامعه در خصوص تغییرات و شرایط جهان و ایران” حاضر بوده‌اند. بخشی که نماینده‌ی جامعه بزرگتری هستند. نمایندگانی که بیش از نیمی از آنها سال آینده را پرتنش پیش بینی کرده‌اند . چنین دیدگاهی تقریبا میان زنان و مردان شرکت کننده در پژوهش یکسان است.

درمجموع، داده‌های این پژوهش راهنمای خوبی برای بررسی دیدگاه‌های کل جامعه است. دیدگاه‌هایی که باید به دقت بررسی شوند و طبق آن‌ها برای کاهش استرس و نگرانی در جامعه ایران کاری کرد. جامعه‌ای که سال آینده را سال بیکاری، تنش بیشتر و کاهش قدرت خرید می‌داند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا