از جام جهانی ۱۹۶۶ که انگلستان، ویلی را به عنوان نماد خوششانسی مسابقات یا همان مسکات (Mascot) معرفی کرد، بقیهی میزبانان هم این کار کردهاند.
۱۹۶۶- ویلی جام جهانی
اولین مسکات جام جهانی و یکی از بهترینهایش. ویلی را یک تصویرساز کودکان طراحی کرد و مورد استقبال زیادی قرار گرفت. او داستان کمیک و موسیقی مخصوص خودش را داشت. ویلیِ شیر، نماد انگلستان بود و لباسی از پرچم این کشور را به تن داشت.
۱۹۷۰– خوانیتو
خوانیتو یک پسربچهی یازده سالهی مکزیکی است که کلاه مکزیکی به سر دارد و با لباس فوتبالیستها با یک توپ فوتبال ایستاده است.
۱۹۷۴- تیپ و تپ
آلمان غربی دو پسربچه را با لپهای قرمز در لباسهای تیم ملی کشورش به نمایش گذاشت. پسربچههایی که چندان اقبالی بهشان نشد.
۱۹۷۸- گواچیتو
گواچیتو تنها مسکاتی است که تا به حال شلاق در دست داشته است. او لباس آرژانتین را به تن دارد. دستمال گردن و شلاق گواچیتو، نماد گاچوها، یعنی گاوچرانهای قوی و شجاع آرژانتین است.
۱۹۸۲- نارانجیتو
نارانجیتو یک پرتقال است؛ میوهی رایج اسپانیا در حالی که لباس تیم کشورش را به تن دارد. وقتی همه فکر میکردند مسکات اسپانیا حتما نشانی از گاو و گاوبازی خواهد داشت، یک پرتقال چاق خلق شد. یک مجموعهی انیمیشن هم برای این شخصیت ساخته شد و بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
۱۹۸۶- پیکه
پیکه یک فلفل هالوپینو (شخصیت اصلی آشپزی مکزیک) با همان کلاه مکزیکی خوانیتو است و خیلی اصیلتر از خوانیتو به نظر میرسد. با این حال عدهي بسیار زیادی از مکزیکیها به این مسکات اعتراض کردند، به نظر آنها این تصویر، نگرشی هالیوودی از مکزیک بود و شهروندان مکزیکی با این کلیشه تعریف نمیشدند.
۱۹۹۰- چائو
در حالی که بیشتر مسکاتها شبیه کودکان یا حیواناتی با هیکل انسان بودند، چائو مخلوق متفاوتی بود و توانست توجهها را به خود جلب کند.
۱۹۹۴- استرایکر
استرایکر یک سگ است؛ سگ در آمریکا نماد حیوان خانگی است و این جا با لباس قرمز، سفید و آبی پا به توپ میشود.
۱۹۹۸- Footix
فرانسه خروس، نماد کشورش، را به عنوان مسکات به نمایش گذاشت. Footix توپ را در دست دارد و این شبهه را برمیانگیزد که یا دروازهبان است یا این که از قوانین فوتبال مطلع نیست!
۲۰۰۲- آتو، نیک و کاز
این سه آدمک نارنجی، بنفش و آبی که مخلوقاتی کامپیوتری بودند بیشتر شبیه عروسکهای زشت تخم مرغ شانسی بودند. آتوی زرد رنگ نقش مربی را ایفا میکرد و دو شخصیت دیگر، بازیکنان فوتبال بودند. نام این شخصیتها از نام کاربران اینترنت و غذافروشیهای مکدونالد در کرهی جنوبی و ژاپن (میزبانان این جام) گرفته شده بود.
۲۰۰۶- گولئو و پیله
شیری با لباس تیم ملی آلمان، در حالی که توپی سخنگو را با نام پیله در دست دارد. گولئو مرکب از دو واژهی گل و لئو (معادل لاتین شیر). پیله هم در زبان محاوره به معنای فوتبال است. آلمانیها گولئو را به خاطر این که شیر بود (و نماد این کشور نبود) و شلوار به پا نداشت چندان دوست نداشتند.
۲۰۱۰- زاکومی پلنگ
زاکومی هم از کلیشههای رایج به نمایش گذاشتن مردم یک سرزمین دوری گزیده است. زاکومی خندان که نماد جانور رایج این کشور است، بر مفهوم بازی جوانمردانه تاکید میکرد.
۲۰۱۴- فولکو
نوعی آرمادیلوی برزیلی با تیشرت سفید. این آرمادیلو فقط در برزیل یافت میشود و کمیاب و باارزش است. نام فولکو (Fuleco) برگرفته از دو کلمهی فوتبال (Futebol) و محیط زیست (Ecology) است.
۲۰۱۸- زابیواکا
و گرگ سیبری که یک دانشآموز ۲۱ سالهي روس آن را طراحی و ساخته است. زابیواکا در زبان روسی به کسی گفته میشود که امتیاز میگیرد. این گرگ در یک رایگیری گسترده از بین گزینههای دیگر انتخاب شده است.
www.fourfourtwo.com