پژوهش

اندر باب بازار پودر لباسشویی در ایران

شوینده ها را دست کم نگیرید. آن ها مظهر و نماد مدرنیته ایرانی هستند. شاید کمی عجیب به نظرتان بیاید، اما شوینده ها یکی از اولین دریچه‌هایی بودند که دنیای مدرن را میهمان زندگی ایرانی ها کردند. شوینده ها حاصل تقارن زیبایی و پاکیزگی اند. داستان این تقارن از وان های حمام لوکس ادواردی(Edwardian) و لذت غرق شدن در توده ای از کف صابون آغاز شد. بدین ترتیب، آب و صابون جزء جدایی ناپذیری از زندگی شدند.

مدرنیته با چمدانی از پودر وارد ایران شد

در اواخر قرن ۱۹ اُم، شوینده ها نماد طبقه متوسط مرفه دنیای غرب بودند. با شروع قرن بیستم، اولین کارخانه های مواد شوینده در امریکا پایه گذاری شدند؛ صابون های رنگارنگ برای مصارف متنوع تولید گشت و برندهایی مانند Colgate و protocor در کوزه هایی شیشه ای، به سراسر گیتی صادر شدند. اما برای آن که شوینده ها به پادشاهی مواد مصرفی برسند، نیاز به یک ملکه داشتند؛ یک کلئوپاترای تمام عیار.
هنر هفتم و جادوی دوربین برای آن ها این ملکه را خلق کرد. با ظاهر شدن بشر جلوی دوربین به ناگاه پوشاک و پاکیزگی اهمیت روزافزونی یافت. مرلین مونروها مروجین بی حد و مرز پاکیزگی و زیبایی بودند.
در ایران نیز مواد شوینده با همین جادو به بازار ایران وارد شدند. درست زمانی که حکومت پهلوی، خواستار حضور بیشتر زنان در عرصه اجتماع بود، سینما نیز در قلب مردم ایران نفوذ کرد. مجله‌های اولیه زنان در ایران با داستان سرایی راجع به الهه‌های هالیوودی شکل گرفتند و اولین تبلیغات آن ها تبلیغ مواد شوینده بود. یک زن مدرن ایرانی در زمان رضاشاه به درستی میدانست از چه مواد شوینده ای باید استفاده کند. نظم و دقت رضاشاهی همواره استفاده از شوینده ها را نشانه ای از حرکت جامعه ایران به سوی دنیای نوین می‌پنداشت.
از طرف دیگر، شوینده ها انعطاف پذیرترین کالای سرمایه داری هستند. این ویژگی منحصر به فرد به آن ها کمک میکند تا بر تمامی موانع بازار فائق آیند. جادوی پاکیزگی، یکی از مواردی است که هیچ مذهبی با آن به مخالفت برنمی‎خیزد. آری، شوینده ها برخلاف اغلب ظواهر مدرن هیچ مانعی برای همه گیر شدن نزد ایرانیان نیافتند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، شوینده ها تبدیل به پودرهایی با بسته بندی های دلفریب شدند.
امروز پودر ماشین لباسشویی یکی از محصولاتی است که بازار امیدبخشی در کشور دارد. شرکت پژوهش بازار امروز تحقیقات دقیقی در مورد این بازار انجام داده است و بر اساس داده های XPOS -یکی از محصولات پرمخاطب خود- گزارش تحلیلی زیر را منتشر نموده است.

رالی هیجان انگیز در بازار پودر لباسشویی ایران

بازار پودر در ایران با حضور بیش از ۵۰ شرکت و ۱۰۰ برند مختلف، بازار گرم و پر رقابتی است. پیشتاز این رقابت نفس گیر، بی گمان شرکت هنکل پاک‌وش است. این شرکت با برند معتبر خود، پرسیل توانسته است اعتماد مشتریان خود را به خوبی جلب نماید. پرسیل با تنوع در محصولات و بسته بندی مناسب حدود ۷۰ درصد کانال های فروش بازار را در اختیار دارد. پرسیل با اجرای حرفه ای استراتژی تنوع توانسته تعداد SKUهای خود را به سه برابر افزایش دهد؛ که با خرید برند قدیمی و معتبر «تاژ» از سوی این شرکت، باید در آینده منتظر افزایش این سهم نیز باشیم. نزدیکترین رقیب شرکت هنکل پاک‌وش، شرکت پاکشو با برند سافتلن(softlan) است. گسترش نفوذ سافتلن در بازار ایران آهسته و پیوسته است و کماکان اختلاف چشم‌گیری با پرسیل دارد.

در رتبه بعدی، شرکت پارس قرار دارد. این شرکت برند هوم کر را روانه بازار کرده است و با استفاده از کمپین تبلیغاتی گسترده، موفقیت های چشمگیری را به دست آورده است. برند هوم کر با استفاده از حضور پر رنگ خود در سطح فروشگاه‌ها میزان نفوذ خود را در مقایسه با سال گذشته به دو برابر رسانده است. شتاب تامل برانگیز هوم کر در تسخیر بازار،می‌تواند به هیجان رالی بازار پودر لباسشویی در ایران باز هم بیافزاید.
پس از این سه شرکت پیشتاز، برند‌های سپید و برف از شرکت پاکسان و برندهای دریا و شوما از شرکت تولی پرس قرار دارند. شوما، که دیر زمانی مهمان بسیاری از خانه های ایرانی بود، امروز در کرانه های کم عمق بازار ایران لنگر انداخته است. این گونه که به نظرمی رسد پودرهای قدیمی همراه با خاطرات نسل دهه ۶۰ در حال پیر شدن هستند و در صورت ادامه یافتن این روند در بازار، باید پیش از موعد به بازنشستگی خود تن بدهند.
دهلِ خوش صدای پرسیل و هوم کر از دور و از نزدیک
مواد شوینده، زمانی که در قفسه های فروشگاه ها آرام میگیرند، طیف رنگارنگی از انواع انتخاب را به مشتری اهدا می‌کنند. این حس انتخاب، برای انسان ها دوست داشتنی است. در دنیای مدرن، انسان ها در انتخاب پودرها به قدر تمام تاریخ آزادند! و از این آزادی لذت میبرند. بنابراین بازار پودر ایران هنوز میتواند پذیرای برندهای بیشتری در این صنعت باشد. شاید هر برند با کیفیتی، با بکارگیری استراتژی صحیح بتواند جایگاهی در این بازار برای خود دست و پا کند.در این میان برندها باید به یک نکته توجه کنند؛ همانطور که جان هیوستن زمانی در سینما گفت مردها بلوندها را ترجیح میدهند، به نظر میرسد که ایرانی ها نیز، نام‎های فرنگی را بر روی کالاها دوست میدارند. مردم به نام هایی که طنین لاتین دارند، آسان تر اعتماد میکنند. شاید دردناک به نظر برسد اما باید اعتراف کنیم که آواز نام‌هایی مانند پرسیل و هوم کر، چه از دور و چه از نزدیک برای مصرف کنندگان ایرانی خوش تر از نام های فارسی دریا و سپید است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا