خبر تلخ بود و یک ملت صاحب عزا. خسرو آواز ایران، خواننده بزرگ و استاد موسیقی سنتی در سن ۸۰ سالگی درگذشت.
روزنامه نیویورک تایمز از او به عنوان کسی نام برد که موسیقی سنتی ایرانی را با نسل جدید پیوند داد و محبوبیتی جهانی به دست آورد.
او در عرصه هنر، هنرمندی قابل و متعالی به شمار می رفت. وی که بیش از یک دهه با سرطان کلیه مبارزه کرده بود، در نهایت روز پنج شنبه هفدهم مهرماه ۱۳۹۹، به دیار باقی شتافت.
پسرش، همایون شجریان، در نهایت تواضع خبر فوت پدر را در اینستاگرام به این عبارات به اطلاع عموم مردم رساند: «خاک پای مردم ایران برای دیدار با عشق واقعی خود به سوی خانه ابدی اش رهسپار شد.»
جذابیت شخصیت و هنر استاد شجریان همه مرز های سنی را در نوردید و اعلام خبر فوت او همه ایرانیان در سراسر جهان را اندوهگین کرد. در تهران هزاران طرفدار در خیابان های اطراف بیمارستان جم (محل بستری و فوت وی) از هر سنی گریان و نالان گرد هم آمدند و بعضی از معروف ترین آهنگ های او را خواندند که همگی از شعر فارسی نشات گرفته اند. مردم یکصدا آواز مرغ سحر را با هم خواندند و اشک ریختند.
رئیس جمهور حسن روحانی نیز در پی درگذشت استاد محمد رضا شجریان، پیام تسلیتی را بدین شرح در حساب توییتر خود منتشر کرد: «مردم قدرشناس ایران تا ابد یاد این هنرمند محبوب و آثار ارزشمندش را در دلهایشان زنده نگه خواهند داشت.»
صدای ایران درگذشت. او با قدرت موسیقیایی خود قلب هر ایرانی را لمس کرد.
استاد شجریان در تاریخ یکم مهر سال ۱۳۱۹ در مشهد به دنیا آمد. آموزش تلاوت آهنگین تلاوت قرآن به او از کودکی، علاقه به موسیقی را در شجریان برانگیخت. وی در جوانی به تهران نقل مکان و به عنوان معلم شروع به کار کرد. در همین حین به تحصیل موسیقی نزد اساتید مشهور موسیقی کلاسیک ایرانی پرداخت.
او کارش را با خواندن تصنیف در رادیو آغاز کرد. در آن زمان به دلیل مخالفت پدر، اسمی مستعار را برای خود برگزیده بود. پس از انقلاب اسلامی شجریان با تسلط بی نظیر خود بر حوزه هنر، به موفقیت های بزرگی دست پیدا کرد و باید ایجاد پیوند میان موسیقی سنتی و نسل های جوان تر، نزد همگان اعتبار فراوانی یافت.
از جمله افتخارات فراوان وی می توان به دو جایزه از یونسکو به خاطر کمک هایش به دنیای موسیقی اشاره کرد: مدال پیکاسو در سال ۱۹۹۹ و مدال موتزارت در سال ۲۰۰۶. یک سازمان رسانه ای غیر انتفاعی در آمریکا به نام «National Public Radio» (ان پی آر) او را یکی از ۵۰ صدای بزرگ در جهان در سال ۲۰۱۰ نامید. استاد شجریان در سال ۲۰۱۴ نشان شوالیه لژیون دونور را از دولت فرانسه دریافت کرد.
قطعه موسیقی عاشقانه او موسوم به «ربنا»، شامل چهار دعا از آیات قرآن، نماد لحظه ای است که میلیون ها ایرانی روزه خود را در ماه مبارک رمضان باز می کنند.
همایون و مژگان شجریان، پسر و دختر استاد محمد رضا شجریان، از جمله خوانندگان کلاسیکی بودن که در مکتب پدر آموزش دیدند.
کنسرت های شجریان فضایی نادر را برای ایرانیان فراهم آورد تا صرف نظر از باور های سیاسی، دینی و وضعیت مالی خود، با یکدیگر متحد شوند. پس از هر اجرا هوادارانش با گل های رز او را گلباران می کردند.
محمد رضا شجریان خود را فرزند ایران می نامید. او می گفت: «صدای من بخشی از فرهنگ چند هزار ساله ایران است تا به مردم جهان یادآوری کنم که ما از گذشته تاکنون پیام آور عشق، صلح و دوستی بوده ایم.