پدیده «نا امنی غذایی» یا عدم توانایی برای خرید غذای سالم یا کافی، یک نگرانی عمده در میان بخش بزرگی از جامعه به شمار میرود.
این امر با یک سری پیامدهای منفی از جمله اختلال در سلامت جسمی و روانی افراد مرتبط است. با این حال، افزایش منابع مالی احتمالا باعث میشود تا خانوادهها پول بیشتری به خرید غذا اختصاص داده و تنوع بیشتری در سبد مواد غذایی آنها مشاهده گردد. به همین دلیل، دکتر «مایکل پالازولو» (متخصص اطفال) و دکتر «آدیتیا پاتابیرامایا» (کارشناس بازاریابی) با انجام مطالعه ای پیرامون تاثیر تغییر حد اقل دستمزد بر روی کیفیت و کمیت غذای مصرفی خانواده، به بررسی علل وقوع این عواقب میپردازند.
این مطالعه وضعیت خانوارها را در یک دوره ده ساله بررسی کرده و از تحلیلهای اقتصادی انجام شده حول محور تاثیر افزایش حداقل دستمزد بر روی تغییر رفتار مصرف غذای خانوادهها کمک میگیرد. به باور محققان، خانواده های نیازمند همزمان با افزایش حداقل دستمزد، تمایل بیشتری به خرید مواد غذایی و در نتیجه دریافت کالری زیاد تر نسبت به گذشته، پیدا کرده اند. با این حال، آنها همچنین به نتایج جالب در رابطه با جنبههای تغذیه ای مواد غذایی خریداری شده دست یافته اند که از این قرار است: افزایش حداقل دستمزد باعث میشود تا خانوادههایی با ناسالم ترین رژیم غذایی، بیش از پیش مواد غذایی سالم را خریداری کنند. با این وجود خانوادههایی با رژیم غذایی سالم تر، نسبت به گذشته مواد غذایی ناسالم تری را انتخاب کرده و میخرند. علاوه بر این، نتایج مطالعات نشان میدهند که افزایش حداقل دستمزد خانوادهها را تشویق خواهد کرد تا اقلام خوراکی جدید بیشتری را خریده و به این ترتیب یک سوم از اقلام خوراکی موجود در سبد خریدشان مواد غذایی جدید باشد.
در ادامه به شرح مصاحبه ای میان نمایندگان وبسایت اتحادیه بازاریابی آمریکا با نویسندگان این مقاله میپردازیم:
سوال: مطالعه فوق حاوی یک سری آمار و ارقام دریافتی پیرامون عوامل متعددی از جمله حجم کل کالری دریافتی، میزان مصرف غذاهای سالم و دلایل موثر در انتخاب نوع رژیم غذایی است. نتایج این قبیل تحقیقات در چه مرحله ای شما را شگفت زده کرد؟
جواب: زمانی که این کار را شروع کردیم، فکر و باورمان این بود که نتایج تحقیقاتمان نقش پر رنگ تری در تغذیه سالم خانوادهها خواهد داشت. با این وجود آمار و ارقام دریافتی حول و حوش پدیده «ناامنی غذایی» ثابت میکند که سبک تغذیه سالم با کمبود بودجه تعییر چندانی نمیکند.
سوال: از آنجایی که افزایش هزینههای زندگی به دلیل افزایش نرخ تورم به سرعت روندی صعودی را در پیش گرفته، این موضوع چه تاثیری بر روی نتایج مطالعه فوق میگذارد؟
جواب: به طور کلی، حداقل دستمزد «واقعی» به طرز چشمگیری در حال کاهش بوده و بنابراین بدون شک میزان توانایی خانوارها با حداقل دستمزد برای خرید غذا (از جمله غذای سالم) مدام در حال پایین رفتن است.
سوال: به نظر شما افزایش حد اقل دستمزد احتمالا منجر به بروز چه نوع عوارض جانبی منفی دیگری مانند افزایش قیمت محصولات توسط خرده فروشان خواهد شد؟
جواب: برخی تحقیقات نشان داده اند که افزایش ۱۰ درصدی حداقل دستمزد منجر به رشد ۰.۴ درصدی یا بنا بر روایتی رشد ۰.۸ درصدی قیمت محصولات در فروشگاههای مواد غذایی میشود.
سوال: آیا به غیر از تغییر حداقل دستمزد، سیاست دیگری وجود دارد که بتواند احتمالا میزان مصرف مواد غذایی سالم را میان خانوادهها افزایش دهد؟
جواب: نویسندگان مقاله معتقدند که محدودسازی یا جلوگیری از خوردن غذای ناسالم ممکن است موثر تر از تشویق افراد یا پرداخت رایانه به آنها برای خرید غذای سالم باشد. تلاش برای بالا بردن آگاهی درباره مزایای تغذیه ای مواد سالم (از طریق برگزاری کمپینهای اطلاع رسان و برچسب گذاری محصولات) نیز تا حدی مفید و کارآمد خواهد بود. اگرچه به نظر میرسد که تشویق خانوارها جهت انتخاب مواد غذایی مغذی تر کمی سخت و دشوار باشد، اما قطعا این امید در دل فعالان و محققان وجود دارد که اقداماتشان نتیجه مثبتی بدهد.
منبع: www.ama.org